Het onbekende ''bekend'' water.

Afgelopen jaar begon ik een nieuw avontuur op een ''bekend'' onbekend water wat bekend staat als Witvis- en Snoekwater. Karperen werd er sporadisch gedaan. Men sprak wel over grote karpers die aan het paaien waren, maar toch durfde niemand het aan om lange sessies te maken. Het was een vriend die mij aanspoorde om het daar eens te proberen. Ik heb toen maar mijn stoute laarzen aangetrokken om daar eens een kijkje te nemen.

Daar aangekomen kreeg ik ook het gevoel ´ja, groot onbekend water´! Waar moet je nu beginnen? Je kan er helemaal rondlopen, maar dan ben je wel even bezig. Na lang overleg met mijzelf heb ik toch een stekje gevonden. Omdat mijn gezondheid te wensen overlaat heb ik een plekje uitgezocht niet ver van de weg. Hierdoor maak ik ook gebruik van een viskar om alles te vervoeren. Ik hoopte dan ook dat dit stekje niet gauw in beslag zou worden genomen. Maar waarmee een stek opbouwen? Boilies? Dat zullen ze nog niet kennen. Weet je wat, ik probeer het gewoon op de oude manier mais, tijgernoten en hennep. Zogezegd, zogedaan.

Ik ben beginnen te voeren op 7 maart ’05, om de andere dag. Kleine hoeveelheden, want het water was nog erg koud 7 a 8 graden. Afwachten dus! Je ziet ook nog niet veel vertrouwen, groot onbekend bekend water, onbekend voor de karpervissers en bekend voor wandelaars en trimmers uit de regio.

Op 19 maart ‘05 de eerste visdag van 9.00 – 14.00 uur gevist, om 12.00 uur een aanbeetje gehad op een tijgernoot. Dat is hoopvol. 20 maart gevist van 9.00 – 16.00 uur.
 

Veel aanbeten, maar geen vis! Twijfelen?? Nee!! Morgen maar weer proberen.
Op 21 maart om 9.00 uur was ik er, goed weer voor de tijd van het jaar. Die morgen toch een paar kleine aanbeten gehad. Toch brasem? Ik viste met een combi mais/tijgernoot. ´s middags was het behoorlijk aan het opwarmen. Om 14.00 een run, YESSS!! Pakte mijn hengel, vrije loop dicht, hangen!! Het was geen spectaculaire dril, maar toch! Ik voelde dat het een mooie karper zou worden, misschien wel 18/20 pond? Na goed 10 minuten zag ik een glim. Spiegel!! Moooii!! Hij was behoorlijk zwaar. Wegen! Ruim 27 pond spiegel een prachtbeest. Gauw een paar mensen gebeld om foto´s te maken. “Zitten die hier ook”, nooit geweten zeiden ze. Ik dacht nee, ik ook niet.
Deze dag kon niet meer stuk. Ik heb deze spiegel “de markies” gedoopt. Dat is hij zijn naam wel waard, zo´n mooie vis.

Twee dagen later om 11 uur een run, 15 minuten later een pracht schub 22 pond met een deukje in zijn rug. Dat werd, je snapt het al “de deuk”.


 

Vrijdag 25 maart, het was mistig en koud. Toch maar proberen. Ik zou er geen spijt van hebben. Drie schubkarpers van 14-17-25 pond.
 

 

 

Daarna ben ik nog 2 keer geweest, nog een van 11 en 14 pond gevangen. Nog even meegenomen voor mijn operatie in Rotterdam, dan lig ik een paar weken eruit. En dan met goede moed op jacht naar grotere/zwaardere karpers op dit water. Het is inmiddels 15 april geworden, naar omstandigheden was de operatie goed verlopen. Weer karperen! Die dag een van 14 pond en een van 21 pond gevangen allen schubs. Een paar dagen niet geweest en ook niet gevoerd. 19 april, het was 12.30 uur een run, hangen! Een schub, het is niet waar hè. “De deuk” maar wel op 23,5 pond in 4 weken flink aangekomen.Ik heb ondertussen 19 karpers gevangen. Het is een schitterend onbekend, bekend water. Ik wens jullie ook veel visplezier op dit water.

                                      
P.S. 2 dagen later ving ik een hele mooie 29 en 28 ponds schub. Op naar meer.

  

 

Willem Van Den Akker

Share