Eindelijk weer eens een oerhollandse maaskarper- Ruud en Carlo

 
Afgelopen donderdagmiddag zijn we maar weer eens vertrokken naar de maas om daar twee nachtjes door te brengen.
Na een uurtje varen en zoeken hadden we een leuke stek gevonden nabij een invaart van een grindgat.
Het werd weer eens tijd om een maaskarper te voelen,na die ellende die we in Frankrijk op De Drie Eilanden hadden meegemaakt( zie Forum onder betaalwateren).
Mijn maat Carlo ging rechts van mij zitten en had er veel zin in,ondanks zijn verstuikte voet.Hij had de springplank tegen zijn hak gekregen tijdens een uitje in het zwembad.
Rond 18:00 uur lagen onze hengels op de rodpods te wachten op wat komen zou.
.
.
Boot en hengels gereed
.
.
Ik had stiekem een derde hengel meegenomen en deze verstopt tussen het onkruid.Deze had ik voorzien van een 20mm pop up en ongeveer vijftien meter uit de kant ingegooid.Die hengel stond ongeveer twintig meter van mij vandaan bij de invaart naar het grindgat.
De eerste nacht hebben we nog geen piep gehoord.Totdat s'morgens de Fox van Carlo begon te fluiten,hij sprong van zijn stretcher en huppelde naar zijn hengels,het leek wel minuten te duren voordat hij aansloeg.
.
oerhollandse maas schub
.
Na ongeveer tien minuutjes had hij een mooie gave schub van 23 pond in zijn handen.Hier had hij nu al meer plezier van gehad dan van de vissen die hij op De Drie eilanden had gevangen. Na een paar fotootjes de vis weer teruggezet en zijn hengel weer in gereedheid gebracht.
De hele dag hebben we geen piep meer gehad,alleen wat boten bekeken en op de stretcher gelegen.Ik voelde me toch niet op mijn gemak met die derde hengel s'nachts zover van me af en twijfelde of ik hem moest laten liggen daar.Overdag haalde ik hem natuurlijk weg omdat er geregeld politieboten rondvaren om te controleren.
Maarja tegen de avond begon het toch weer te kriebelen om die hengel erbij te leggen,ik besloot om hem toch weer op dezelfde plek te leggen.Ik had overdag nog een halve kilo boilies gevoerd op die stek dus je weet maar nooit.Laat in de middag begon het flink af te koelen en stevig te waaien,het werd qua boten gelijk een stuk rustiger op de maas.Ik zette bij derde hengel weer op de steuntjes tussen het onkruid.
Het werd al vroeg donker door de bewolking en we gingen optijd onze stretcher en dekentje opzoeken,we waren namelijk niet gekleed op deze koude wind.De nacht bracht ons weer niks anders dan wind en regen.Tegen de morgen werd het wat rustiger en ik draaide me om op mij stretcher met het gezicht naar de paraplu.Plotseling een felle run op een van mijn hengels,ik draaide me om en viel bijna van mijn stretcher ik kijk en hu.........ik zie geen lampje branden van mijn Foxen,Carlo riep "dat is die hengel in de invaart".......och ja....beduusd rende ik naar die hengel,balanserend over de basalt blokken greep ik mijn hengel en sloeg aan.Hij zat al aan de overkant van de invaart en het voelde meteen goed.Telkens zwemde hij vanuit de maas weer het grindgat op en terug,na een twintig minuten had ik de vis onder aan de kant en kon ik hem landen.
.
Maas schub 39,2 pond
.

Een lange schubkarper was het resultaat.Meten doe ik meestal niet maar ik schat hem op ongeveer een meter lengte.Het gewicht was 39,2 pond! Wat is het toch heerlijk zo'n vis te vangen ook al zit je daar twee nachten of meer te blanken.Zondagnacht gaan we het weer eens proberen op een andere stek.
Grts Ruud
Share